Zoek:

Wat Is Matrix

Als je nu een account wilt aanmaken, lees dan hoe maak ik een Matrix account aan

Hoe zit matrix in elkaar?

Matrix is een protocol voor Instant Messaging, de taal dus waarin de communicatie plaats vindt. Dit protocol is Open Source, dus iedereen mag software ontwikkelen dat het Matrix protocol gebruikt.

Een veel gebruikte Matrix server is de software met naam synapse. Deze beheert de gebruikers-accounts en zorgt voor de juiste distributie van de berichten.

Een veel gebruikte Matrix-client is de tool Element.io. Dit is wat jij op jouw computer installeert, en waarmee jij berichten kunt versturen en ontvangen. Heb jij die tool niet, dan kun je nog op Element.io inloggen via het web. De Matrix-client maakt contact met de matrix-server waarop jij een account hebt (of gaat maken).


Element.io in de browser en als app (Klik voor vergroting)

Waarom is matrix zo veilig en privacyvriendelijk?

Matrix is Self Hosting:
Iedereen kan de bron-code van synapse downloaden en draaien op een eigen server. Op deze server kun je jouw eigen gebruikers laten registreren, en jouw eigen gesprekken (kamers) creƫren. De server staat onder eigen beheer, en dus blijf je baas over jouw eigen data. (Zo heeft Linux020 ook een eigen server.)

Matrix is decentraal:
Maar je kunt ook jouw matrix-server laten deelnemen in de wereldwijde federatie van matrix servers. In dat geval kan je contact opnemen met gebruikers op andere matrix-servers, en toegang krijgen in interessante kamers aldaar.

Het federatieve karakter van matrix is een belangrijk aspect voor de privacy, omdat jouw activiteiten over meerdere servers verdeeld worden, en dus moeilijk door derde partijen te volgen zijn. Valt om een of andere reden een matrix-server in het matrix-web uit, heeft dat geen invloed op het functioneren van de federatie.

Matrix is versleuteld:
Communicatie tussen de matrix-servers onderling, en van de server naar de client zijn uiteraard versleuteld. En dus niet door derde partijen af te luisteren. Dit wordt ook e2e-encryptie genoemd. In dit geval worden de berichten ook versleuteld op de server opgeslagen.

Is de matrix-client gebruikersvriendelijk?

Element.io is slechts enkele jaren in ontwikkeling, en wordt ontwikkeld door vrijwilligers. Het is dus niet zo gelikt als de commerciƫle tegenhangers, maar functioneert toch heel goed. Maar de ontwikkeling gaat snel en regelmatig komen updates uit met nieuwe mogelijkheden. Naar mijn mening ziet het er al heel professioneel uit.

Met behulp van bridge-technieken is het mogelijk via jouw matrix-account ook contact op te nemen met andere messaging systemen, zoals IRC of Slack en ook WhatsApp en Twitter.

Deze matrix-server is aangesloten op enkele andere messaging-servers. Meer hierover later.

Veiligheid op het Internet | Hoe maak ik een Matrix account aan >

Pagina laatst gewijzigd op 19 december 2022 om 12:23